Vecka 20 19+0

Barnet

Halva graviditeten har gått! Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamma

Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Ibland kan din navel puta ut, det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen.

Nu kan du behöva extra järn i kosten. Barnmorskan tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten.  Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn eller läs mer om bra mat när du är gravid. Texten är tagen från 1177


Mina egna tankar
Känns som att tiden går fort! Redan halva tiden! Ojoj än så länge mår jag bara bra och mamma byxor är väldigt sköna! Haha varför har man inte sånna här byxor vanligtvis också? Längtar tills man kan känna att det är barnet som rör sig! Tycker det är så svårt att avgöra om det är barnet som rör sig eller om det är magen! Annars hoppas jag att resten av graviditeten ska bli lika enkel som den vart än så länge! Så hoppas hoppas :) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback